Mata Amritanandamayi (Amma) krijgt eredoctoraat voor bijdrage aan vrede, onderwijs en armoedebestrijding

Op 25 mei ontving Mata Amritanandamayi (Amma) een eredoctoraat  (Humane Letters) van de State University of New York (SUNY). Amma wordt in India beschouwd als een Mahatma (grote ziel). Haar ontwikkelings-organisatie geeft gratis onderwijs en stimuleert wetenschappelijk onderzoek om de armoede te bestrijden en sociale problemen op te lossen. Amma komt van 19-21 oktober naar Nederland.

Amma krijgt eredoctoraat

De Indiase filantroop en spirituele leider Amma is vooral beroemd vanwege haar omhelzingen: afgelopen 30 jaar heeft ze 26 miljoen mensen in de armen gesloten. Amma is ook de oprichter van een enorme liefdadigheidsorganisatie. Via haar omhelzing laat Amma zien wat de kracht van liefde is, en inspireert zo duizenden vrijwilligers om de armen en zieken te helpen, overal ter wereld. Amma staat ook aan het hoofd van de door haar gestichte Amrita University, een toonaangevende universiteit met 5 campussen in India. Amma is de drijvende kracht achter de NGO Mata Amritanandamayi Math, die opereert onder de naam 'Embracing the World' (ETW).

SUNY reikte Amma het eredoctoraat in Humane Letters (maatschappelijke verdiensten) uit op de Buffalo Campus (UB), vanwege haar onvermoeibare inzet voor vrede,  haar commitment aan onderwijs en wetenschap, en voor de verreikende successen van haar ontwikkelingsorganisatie in het verlichten van armoede en menselijk lijden. 'Mata Amritanandamayi's persoonlijke voorbeeld en leiderschap tonen aan hoe belangrijk de internationale en cross-culturele samenwerking, uitwisseling en dialoog is. Met dat inzicht eren wij haar met het Suny eredoctoraat in Humane Letters', zei  UB President John B. Simpson.

'Kennis is als een rivier. Haar aard is om altijd te stromen. Het stroomt naar waar het maar kan, cultuur en kennis verspreidend. Maar dezelfde kennis kan, als het niet onderbouwd wordt door menselijke waarden, de oorzaak zijn van vernietiging en ellende in de wereld. Als menselijke waarden en kennis één worden, dan is er geen krachtiger instrument voor de ontwikkeling en welvaart van de mensheid,' zei Amma in Buffalo. 'Het is Amma's gebed dat we onze geest verruimen en wetenschappelijke kennis én spirituele wijsheid omarmen. We kunnen het ons niet langer permiteren dat deze twee kennisstromen in tegenovergestelde richting gaan.'

SUNY en Amrita University hebben een gezamelijke leergang in Management of Information Technology Enables Services (MITES). Deze leergang is opgezet om de managementkwaliteit in India's grote IT-sector te verbeteren. 'Het bijzondere is dat MITES leiderschap ontwikkelt dat gebaseerd is op het waardensysteem van Mata Amritanandamayi. Zoals bijvoorbeeld de noodzaak om nederigheid te integreren in de persoonlijke leiderschapsstijl', zei Professor John M. Thomas van SUNY tijdens een bezoek aan de Amrita Universiteit in India. Amma benadrukt dat de wetenschap ten dienste moet staan van de maatschappij. De studenten van Amrita Universiteit volgen onderwijs in menselijke waarden en doen vrijwilligerswerk.

Andere laureaten waren o.a MapQuest oprichter Barry Glick; Pulitzer Prijs-winnaar Steve Reich; AIDS onderzoeker Robert Vince. Eerdere ontvangers van eredoctoraten aan Suny zijn o.a. Z.H. de Dalai Lama en componist Philip Glass.