"De mensheid roept eenstemmig op tot een wereld met meer compassie, harmonie en eerlijkheid." 

17, 18 en 19 oktober, Expo Houten - Europa Tour 2016 
 

Amma was tot onze vreugde ook dit jaar weer drie dagen in ons midden in Expo Houten, als onderdeel van haar Europa tour van 2016. Bij haar aankomst in Nederland werd Amma bij het vliegtuig verwelkomd door Lucia Rijker, 7-voudig boks en kickboks kampioene en actrice. Er was ook een speciale wacht van de Koninklijke Marechaussee.
 


Op de tweede dag van het programma, was er een officieel gedeelte waarbij Amma door de Indiase ambassadeur in Nederland J.S. Mukul en door wethouder Jocko Rensen van Houten werd verwelkomd. Lucia Rijker was ook hierbij aanwezig.

Wethouder Rensen zei tegen Amma: “Het is mij een eer u in Houten en Nederland te mogen verwelkomen. Uw liefde, kracht en persoonlijke positiviteit hebben vele mensen in de gemeenschap geïnspireerd, dat geldt ook voor mijn gezin en mijzelf. De kracht van uw omhelzing, uw levensverhaal, en het indrukwekkende werk van uw humanitaire projecten zijn een inspiratie voor onze manier van leven, niet alleen voor mijn gezin, maar ook voor mij als lid van de gemeenteraad. Uw bezoek is een goed moment voor reflectie, over wie wij zijn en hoe wij onze waarden tot uitdrukking brengen. Dank u voor uw bezoek aan onze gemeente.”
 

 


Ambassadeur Mukul: “Amma is een groot cultureel en humanitair ambassadeur van India. De enorme menigte die wij hier vandaag zien getuigt van Amma’s populariteit in Nederland”. Hij zei ook dat het voor Nederlandse burgers makkelijker wordt Amma in India te bezoeken: “Door het nieuwe e-Visum hoeft u niet langer naar de ambassade te komen, u kunt het visum online aanvragen. Dagelijks vertrekken er nu 3 directe vluchten naar India - een stijging van 200% vergeleken met vorig jaar, dus nu is het nog makkelijker voor U om Amma te bezoeken!” Beide aankondigingen werden ontvangen met een enorm applaus en gejuich van de bezoekers.

Ook al vond het programma op doordeweekse dagen plaats, de hal was op alle drie de dagen vol tot stampvol. Met een prachtige multiculturele uitvoering voerden vrouwen uit België en Nederland de ‘Kai kottikali’ op, een traditionele dans uit Kerala, in traditionele kledij.
 

 
Dit jaar leidde Amma een langdurige meditatie en gebed voor goddelijke genade, om zo harmonie terug te brengen op onze planeet, zowel in de vorm van het herstel van de balans in de natuur, als in het transformeren van haat en woede in de geest van mensen naar vergiffenis en compassie. Amma leidt deze meditatie als onderdeel van zowel het ochtend- als avondprogramma, voordat zij begint met het individueel omhelzen van alle mensen die het programma bijwonen. De meditatie, en ook Amma’s satsang, worden altijd in de lokale taal vertaald. Op deze manier kan iedereen die Amma door de wereld heen volgt, vredesgebeden horen weerklinken in tientallen talen.
 

 
Luisterend naar de gebeden in het Nederlands, werd men er aan herinnerd dat in het kielzog van Amma’s programma’s, de mensheid als met één stem roept om een meedogender, harmonieuzer en rechtvaardiger wereld. Geraakt door Amma’s boodschap en haar omhelzing, verlieten de bezoekers de Expo hallen als getransformeerd. Doordrenkt van liefde, tederheid en hoop kunnen zij deze waarden doorgeven aan iedereen die zij ontmoeten, net als kringen op het water. Zo is elk van Amma’s programma’s, en zeker elke omhelzing die Amma geeft, als een steentje dat in een meer wordt geworpen, en de vriendelijkheid en compassie van allen die Amma heeft geraakt, verspreiden zich als rimpelingen op het water door de maatschappij.
 


  

Om Amma's inspiratie door het jaar heen levend te houden, worden er allerlei activiteiten georganiseerd in het Amma Centrum in Zeist. Bekijk de agenda van Amma Nederland.